Burforhold
Langt de fleste tamrotter tilbringer i gennemsnit halvdelen af deres liv i deres bur. Derfor er det - efter min mening - også yderst vigtigt at deres burforhold er gode, for at dyrene kan trives og have det godt. Der er mange forskellige holdninger til hvordan burene skal se ud, alt efter hvem du spørg, og der er især stor forskel på om du spørg en kælerotte-avler eller du spørg en såkaldt foderavler. Jeg er så af den holdning personligt at jeg ikke mener, man bør gå på kompromis med dyrenes forhold, og deres trivsel bare fordi man vælger at bruge dem som foder. Derfor ligger denne artikel også op til hvad man kan gøre for at sikre sig at ens rotter har gode forhold som stimulere dem og gør at de trives, også når man ikke lige selv har mulighed for at have dem oppe.
Det første vi skal se på er burets størrelse. Tommelfingerreglen lyder at buret bør være ca. 0,060 kubikmeter pr. rotte. Der findes en masse burberegnere på nettet som kan hjælpe med at regne ud hvor mange rotter man kan have i et bur af en givet størrelse. Hvis man har 0,060 kubikmeter pr. rotte, så nedsætter man risikoen for alvorlige problemer rotterne imellem, fordi de vil have rimelig mulighed for at søge væk fra hinanden. I en god og stabil gruppe hvor rotterne kommer fint ud af det med hinanden og der aldrig - eller i hvert fald meget sjældent - er problemer kan man godt tillade sig lidt mindre plads pr. rotte, men hver altid opmærksom på at jo mere plads, giver rotterne mere mulighed for at udfolde sig og lege m.m. og giver samtidig også dig en større frihed med hensyn til at være lidt kreativ med indretningen af det lille hjem.
Der findes mange forskellige bure som ville være velegnet til at bruge som bur til tamrotter. Ud over selve pladsen i buret, er det vigtigt at tænke over tremmeafstanden. Rotter kan komme ud af meget små sprækker, og man vil jo helst ikke have at ens rotter stikker af, for det er jo ikke det der er hensigten med buret. Hovedregelen er at hvis rotten kan få sit hoved igennem tremmerne, så kan resten af kroppen også komme igennem. Når man får unger hjem er de typisk en 5-6 uger gamle, og buret skal altså kunne holde rotter i denne alder inde. Personligt går jeg altid efter en tremmeafstand der helst ikke overskrider 1,5 cm. (mindre hvis man har unger der er yngre end 5-6 uger og vejer mindre end 90 gram).
Rotter holder meget af at klatre og højden på buret er derfor også vigtig. Højden kan også udnyttes til at hænge platforme, hængekøjer, sputniks osv. op hvilket giver rotterne god mulighed for leg og at slappe af.
Et par eksempler på velegnede bure:
Der findes som før nævnt mange gode bure man kan bruge til sine rotter, og et par eksempler på disse er (men er ikke begrænset til) som følger:
Zeno 2:
Passende størrelse bur til en lille gruppe på 3-5 rotter.
Længde x Bredde x Højde = 80 cm x 50 cm x 70 cm.
Rimelig tæt tremmeafstand på 9,5mm hvilket gør det velegnet til rotteunger.
Let at samle, og med en rimelig størrelse frontlåge der letter adgangen til rotterne.
Kan skilles ad, så det er lettere at rengøre.
Zeno 3:
Passende størrelse bur til en gruppe på 3-10 rotter.
Længde x Bredde x Højde = 100 cm x 50 cm x 116 cm.
Zeno 3 er – som navnet indikere – en større model af Zeno 2, og har samme gitterafstand på de 9,5 mm.
Furet XL:
Passende størrelse bur til en gruppe på 3-9 rotter.
Længde x Bredde x Højde = 80 cm x 75 cm x 86,5 cm.
Tremmeafstanden er 1,5 cm, hvilket gør det i den store ende, og man bør være lidt påpasselig med at have unger på 6 uger og derunder i et sådant bur, ved mindre de har en vis størrelse.
Savic Suite Royal 95 Double:
Passende størrelse til en gruppe på 3-12 rotter.
Længde x Bredde x Højde = 95 cm x 63 cm x 120 cm (159 cm med ben).
Tremmeafstanden er 1,6 cm. og man bør derfor være påpasselig med at have unger på 6 uger eller under gående i buret, ved mindre de har en vis størrelse.
Indretningen af buret
Lad os starte med det man under ingen omstændigheder kan undvære - altså det helt basale udstyr man bør have i buret. Dette indbefatter følgende:
- En vandflaske - man kan også bruge skåle, men ved brug af skål ved vandet blive beskidt rigtig hurtigt og man skal gå og skifte det hele tiden. Det slipper man for med en flaske. Husk at vaske flasken med jævne mellemrum (ca. en gang om måneden) ved at bruge eks. lidt groft salt iblandet vand og ryst. Derefter kan skidtet tages med en flaskerenser, og vand.
- En madskål - der findes mange forskellige typer madskåle i forskellige farver, nogle med mønstre, nogle i plastik og andre i porcelæn osv. Hvad man vælger er op til den enkelte. Så længe man bare sikre sig at skålen har en passende størrelse. Man kan også få madskåle som hænger i buret, og disse kan være gode til at sørge for at motionere rotterne lidt og optager heller ikke så meget plads i bunden af buret, så der er plads til andre ting som eks. huler og lign.
- Sovepladser - især her har man mulighed for at være lidt kreativ med indretningen. Sovepladser kan både være i form af huler, hængekøjer, rør, hylder, sputniks m.m. og fås i et utal af varianter og farver. Det kan være en god ide at have en soveplads pr. rotte, for at sikre at rotterne kan komme væk fra hinanden hvis de skulle have brug for det - selvom de dog som udgangspunkt helst vil ligge og putte i en stor bunke.
Ud over de basale ting i buret, så elsker rotter at lege og klatre. De er meget intelligente dyr og vil også gerne stimuleres, så legetøj er bestemt en rigtig god ide at berige buret med. Eksempler på legetøj er også mange, men eks. reb og hængebroer er gode for dem at kravle rundt i. Derudover kan man få eks. foderbolde til at hænge i toppe af buret. Disse kan man fylde op med godbidder af forskellig art, og så læne sig tilbage og se på mens rotter arbejder for at få godbidderne ud. Det er både god aktivering for rotterne og sjovt at se på for ejerne.
Man kan også købe eks. intelligenslegetøj til hunde og bruge til sine rotter. Som nævnt før er rotter yderst intelligente og meget lærenemme, og de vil i langt de fleste tilfælde finde udfordringen ved disse, yderst sjove.
Man kan også bruge grene i buret som rotterne kan kravle på, og gnave i. Vær dog opmærksom på - hvis du vil have grene i buret - at du IKKE må bruge grene fra stenfrugtstræer, da disse er giftige for rotterne. Derudover risikere man at få små dyr og lign. med ind i buret. Alternativt kan man købe gnavergrene hos eks. lux-shoppen.
Man kan selvfølgelig også være kreativ og selv lave eks. køjer hvis man er lidt ferm med en symaskine, eller huler og hylder hvis hænderne er skruet rigtigt på. Kun fantasien sætter grænser.
Burets placering
En anden vigtig detalje er den placering buret har i hjemmet. Rotter tåler ikke træk. Får de træk risikere du at de bliver forkølede og udvikler lungebetændelse, så sørg for at placere buret lidt væk fra døre og vinduer hvor der kan komme træk til dem. Alternativt kan man skærme buret med plader eller tæpper eks. mens man lufter ud, men man bør stadig være opmærksom på at der ikke kommer træk til dem.
Også om sommeren skal man være opmærksom. Rotter kan få hedeslag ved for meget varme, så sørg for de altid har mulighed for at komme i skygge på meget solrige dage.
Strøelsen
Når både buret, udstyr og placering er på plads, er det tid til at kigge lidt på hvilket type strøelse man bør bruge. Der findes mange forskellige typer strøelse og det kan være lidt af en videnskab at finde det rigtige.
Først og fremmest bør man holde sig langt væk fra spåner og savsmuld. Grunden til dette er at spåner i kontakt med rottens urin afgiver phenoler ved kemisk proces, og disse phenoler er giftige for rotterne (dette gælder generelt strøelse som er baseret på fyrretræ).
Men lad os se på hvilke andre eksempler der er på strøelse vi kan bruge i vores rotters bure:
Avisstrimler:
Avisstrimler er en billig måde at få strøelse på, fordi det er noget man alligevel har liggende, men det er dog ikke at foretrække som andet end redemateriale, og ikke som decideret bundstrøelse.
Sugevnen er udmærket, men til gengæld skal det skiftes rigtig ofte, da det bliver vådt og lugtende meget hurtigt. Derudover skal der bruges en rimelig stor mængde, og så begynder det lige pludselig at være begrænset med besparelsen.
Prisen er svær at sige, da de fleste kun bruger avisstrimler fordi de alligevel har mange gamle aviser liggende og flyder der bare skal smides ud.
Bøgeflis:
Bøgeflis er et ret groft og hårdt strøelse og det bør efter min mening ikke bruges i hele buret, ved mindre man blander det op med noget andet og blødere strøelse.
Sugeevnen er rimelig god.
Prisen ligger på ca. 130 kr. for 15 kg.
Bøgeflis kan købes i rigtig mange dyrehandlere, foderstoffer og netbutikker der forhandler udstyr til dyr.
Hemp:
Der findes flere forskellige mærker af hemp, men de kan alle bruges. Hele pointen er at der ikke afgives phenoler ved brug af hemp, og det derfor ikke sikkert at bruge i sine bure. Det er samtidig et af de billigere alternativer.
Det har en rigtig god sugeevne, og det varer forholdsvis længe (alt efter hvor ofte man gør rent i sine bure og hvor meget man bruger pr. gang selvfølgelig, samt størrelsen på ens bur m.m.).
Prisen variere alt efter mærke, men omkring en 160 kroner for 15 kg.
Hemp kan købes i stort set alle dyrehandlere, foderstoffer og lign. hvor de forhandler strøelse, såfremt man er ligeglad med mærket.
Boxo Comfort:
Boxo Comfort er et lidt nyere udviklet produkt, som består af behandlet papir. Det har en blød struktur og holder sig luftigt i længere tid, hvilket gør det meget behageligt for dyrene at gå på.
Det har en rimelig god sugeevne, og skulle efter sigende være rimelig lugtneutralt.
Det ligger i den dyrere ende af strøelse. En stor pakke ligger på rundt regnet 300 kroner.
Det kan købes i udvalgte dyrehandlere og en del steder på nettet.
Carefresh:
Carefresh er baseret på plantefibre, og er utrolig blødt. Det fås i mange forskellige farver for kreativitetens skyld, og det er rigtig godt til at mindske lugtgener til det minimale.
Det har en bedre sugeevne end mange andre strøelser på markedet.
Det er i den dyre ende, og ligger på en ca. 200-250 kroner 50L.
Det kan købes i stort set alle dyrehandlere og nethandler der forhandler dyreartikler.
Fleece:
Ja, fleece er lige præcis det... Fleecetæpper. Det er et alternativ til at bruge strøelse. Man ligger gamle håndklæder i bunden af buret til at suge urin m.m. og ovenpå lægger man så fleecetæppet (fleecetæppet skal være vasket en enkelt gang før brug og der må ikke bruges skyllemiddel da det ødelægger effekten). Når dyrene tisser på tæppet, ryger det igennem de fine fibre, og ned til håndklæderne som suger urinen op. Man også med fordel lærer dyrene at bruge en toiletbakke, så urinen der skal samles op af tæpperne er minimalt. Dagligt kan man let fjerne ekskrementer fra tæppet, og på den måde holder buret sig pænt, tørt, blødt og lugtfrit i lang tid.
Selve fleecet suger ikke, men urinen ryger igennem ned til de gamle håndklæder og især gamle håndklæder er utrolig gode til at suge væske. Samtidig forbliver fleecet tørt på overfladen.
Prisen afhænger af hvor man køber sine fleecetæpper, men mange gange kan man få billige fleecetæpper og håndklæder i eks. Bilka til en 10-20 kroner stk. og til et enkelt burskifte af et bur på en 100x60 i bundareal, skal man bruge ca. 3-4 alm. håndklæder og et enkelt fleecetæppe. Fleecet og håndklæderne kan vaskes (husk at vaske ved min. 60 grader), og genbruges.
Slutteligt vil jeg fraråde at man bruger hverken halm eller hø til sine rotter. Dette er der flere grunde til. For det første kan man risikere at dyrene får utøj i form af mider som sidder i høet eller halmen, og som kan være trælse at komme af med igen. Derudover risikere man øjenskader hos dyrene, hvis de får stråene i øjnene, og det kan hurtigt blive en bekostelig affære hos dyrlægen. Sidst men ikke mindst, så støver hø og halm også en del, og kan resultere i irritation i næsen og betyde hoste hos rotterne.